Sådan får du et bæredygtigt hjem

Alle snakker om det: Vi skal være bæredygtige. Men hvordan bliver du det, uden det betyder, at du skal blive amish og forbyde alt, der er sjovt og moderne? Her får du 15 lette tips, du kan implementere i dit liv allerede i dag.

Bæredygtigt. Det har nok været blandt de meste brugte ord i en årrække – og det ser ikke ud til at stoppe lige foreløbigt, for vi er ikke ligefrem færdige med at redde jorden. Men ud over at være virksomhedernes hotteste buzzword, politikernes løftede pegefinger og tidens trend, hvad betyder det så? Hvordan kan vi stoppe med blot at snakke om det og rent faktisk gøre noget ved det?

At være bæredygtig handler om, at skabe holdbare, positive resultater uden at ødelægge det, der allerede er. Det er med andre ord vigtigt at vi som forbruger er bevidste om den måde, vores handlinger påvirker jorden. Det kan du blandt andet gøre ved at følge disse simple råd.

15 tips til en bæredygtig hverdag – sådan gør du

Nogle af dem er sund fornuft, fordi det er energisparende – men det skader aldrig at blive mindet om det igen, gør det vel? Flere af dem sparer ikke kun på miljøet, men også pengepungen, og det er vel bare et ekstra skub bagi? Win-win, siger vi bare!

1. Læg låg på

Når du lægger låg på gryderne, bruger du kun en fjerdedel energi til at holde 1,5 liter vand i kog under din madlavning.

2. Stil køleskabstermostaten til 4 grader

Når du lægger låg på gryderne, bruger du kun en fjerdedel energi til at holde 1,5 liter vand i kog under din madlavning.

3. Undgå dybfrostvarer

En familie bruger i gennemsnit 100 kwh om året til kuldeproduktion. Det svarer til energien i 80 liter benzin. Hvis du har frosne varer, så lad dem tø op i køleskabet, så sparer du helt op til en times elforbrug for hvert kilo, du tør op, fordi køleskabet køles af frostvaren og derfor kan slå fra i den tid.

4. Sortér affaldet

Når du sorterer dit affald i de særlige affaldsspande bliver det behandlet korrekt og samtidig formindsker du mængden. Hver person frembringer mere end et kilo affald pr. dag, hvilket er dobbelt så meget som i 1960. Det er nok ikke så overraskende, at det forurener – meget.

5. Vælg apparater med energimærke A

Du har sikkert set, at der står alt mellem A og G på dine husholdningsapparater. Bogstavet betyder faktisk noget. Fx har en opvaskemaskine med energimærket A et forbrug på under 1,06 kwh, modsat en i klasse G, som bruger mere end 2,05 kwh.

6. Skift til elpærer eller LED

Du skal punge ud, da det koster lidt mere at købe en el- eller LED-pære, men til gengæld har de en lang levetid på over 8000 timer, hvor en almindelig glødepære kun holder i 1000 timer. Med en sparepære kan du spare helt op til 75% af elregningen, og det er også værd at tage med, er det ikke?

7. Drik vand fra vandhanen

Erstat flaskevandet fra supermarkedet med det vand, du har lige ved hånden derhjemme. Kun 17% af plastmateriale fra blandt andet vandflasker bliver genbrugt.

8. Genbrug dine ting – eller køb brugt

Mange af dine ting kan få nyt liv, hvis du ofrer lidt tid på at reparere dem, frem for bare at tænke nyt-nyt-nyt. Du kan også købe andres brugte genstande, frem for altid at shoppe nyt.

9. Tænk over, hvor du handler

Stil krav til leverandøren og støt op om de butikker, der sælger varer med omtanke for miljøet og er grønne helt ind i deres DNA. Ligesom nogle produkter er svanemærkede, kan du kigge efter, om virksomheden er miljøcertificeret.

10. Køb dyrt

Når du køber materialer af god kvalitet, passer du bedre på det, og det holder bedre, så du ikke lige så hurtigt skal skifte det ud.

11. Luk for det varme vand

Der fosser 10 liter vand ud i minutter, når du bader, så tag lidt kortere bade. Lav evt. en konkurrence i familien om hvem, der kan bruge kortest tid (og stadig være ren bag ørerne, selvfølgelig).

12. Tilbered maden uden ovn

Brug din brødrister, pande, gryde, mikroovn, når du skal varme eller genopvarme din mad. Du spilder varm luft, når du tænder ovnen i en halv time blot for at varme noget i fem minutter.

13. Skru ned

Når du vasker tøj, handler det selvfølgelig om at få det rent og fjerne bakterier. Men hvis du skruer ned for vasketemperaturen, er det både bedre og mere skånsomt for tøjet og miljøet. Og hæng det så endelig ud at lufttørre bagefter!

14. Sluk for elektronikken

Bare rolig, vi beder dig ikke slukke for hverken Netflix eller Instagram, men sluk for stikkontakterne, når du forlader et rum, så strømregningen ikke bare har det lidt for hyggeligt alene.

15. Smid dine karklude ud

Det er på tide at købe nogle nye klude, der ikke indeholder plastik, der havner i havet, drikkevandet og nu også i os mennesker.

Hvad venter du på?

“Hvis vi sammen gør en aktiv indsats, kan vi sammen beskytte vores planet. Det kræver kun en lille indsats, men virkningen er stor,” fortæller Jacob Skjødt hos Schmidt Køkken, der går ind for 100% genbrug. Schmidt Køkken er den eneste køkken- og badeværelsesfabrikant i Europa, som opfylder certificeringer for blandt andet miljø, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed – og det er endda uden at gå ned på kvalitet.

De kloge hoveder siger, at vi ikke har nogen tid at spilde, når vi skal sikre jorden til de fremtidige generationer – men hvis du starter med disse tiltag, er du allerede godt på vej til at blive en cool, miljøbevidst forbruger, der stiller krav til dig selv og virksomhederne.

Mere inspiration

Flex – Black Flex giver dig varmt, koldt og kogende

Skal du have nyt køkken, eller vil du male det

Det klassiske køkken går aldrig af mode – og med

Ordet ”moderne” indikerer nutidige trends adopteret af flertallet. Og når

TILMELDING
SCHMIDT NYHEDSBREV
TILMELD DIG

SCHMIDT'S INSPIRATIONSUNIVERS

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær blandt de første der bliver opdateret med kampagner, nyheder, inspiration og gode råd. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Scroll to Top